torstai 25. kesäkuuta 2015

Way of the road

Onhan tässä tovi jo vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. No on siihen ollut jopa muukin syy kuin pelkkä laiskuus. Nimittäin se, että täällä ei oikein ole tapahtunut mitään sellaista josta olisi saanut aihetta kummoiseen blogikirjoitukseen. Pienen ja syrjäisen paikan ongelma. On tässä toki nyt viime aikoina ollut vähän monipuolisempia tapahtumia joista ehkä olisi voinut aiemmin jotain tänne kirjatakin.

Kolmisen viikkoa sitten se viimein tapahtui. Sain vihdoin sen kauan odottamani saunakutsun! Kohteliaisuus jonka suomalainen varmasti nostaa vieraanvaraisuuksista korkeimmalle. Kaiken lisäksi sauna oli maasedun sydämessä sijainnut ulkosauna. Kieltäytyminen saunakutsusta ei siis käynyt päinsä.

Matka Hepokoskille saunomaan taittuikin sitten mönkijäkyydillä pitkin Keweenawin niemen mönkijäreittejä, välillä läpi umpimetsän. Tuolla reissulla sai vähän erilaisen läpileikkauksen alueen luonnosta ja kuihtuneesta kaivosteollisuudesta kun metsän siimeksessä tuli välillä esiin vanhoja kaivosrakennelmia tai isoja savupiippuja. Sata vuotta sitten maisemat olivat hyvinkin erilaisia. Puustoa ei juuri tuohon aikaan kauheasti tainnut olla kun lukuisat kaivokset jylläsivät täydessä toiminnassaan ja luonto kärvisteli.

Jossain määrin alue kyllä muistuttaa Suomea, mutta yleensä vain hetkisen. Puusto ja muu kasvusto muistuttaa kyllä kotoisia lajikkeitamme, mutta lähemmin tarkasteltuna ne sitten kuitenkin ovat aivan erinäköisiä vaikka koivuja, leppiä tai mäntyjä ovatkin. Suurinta ihmetystä aiheutti kuitenkin alueen eläimistö. Täällä majailee mm. kolibreja jollaisen alkukesästä bongasin grillatessani kotosalla. Yllättävin tai hämmästyttävin eläinmaailman kohtaaminen sattui kuitenkin mönkijäreitin varrella kun huomasin keskellä reittiä nököttävän kilpikonnan joka oli kaivamassa itselleen kuoppaa, ilmeisesti muniakseen sinne. Joten kyllä. Täällä elää luonnonvaraisena kilpikonnia, jopa useita eri lajeja. Tämä ei onneksi ollut napsijakilpikonna, muuten olisin ehkä joutunut sanomaan hyvästit jollekin sormistani. Silti jotenkin yllättävä kokemus.

Sauna itsessään oli mitä mainioin. Yhtään ei hävinnyt kotoisalle saunalle. Joten se on todettava, että kyllä Amerikassakin osataan saunoa ja rakentaa saunoja. Ainakin amerikansuomalaiset osaavat. Reilun kahden kuukauden tauon jälkeen saunominen tuntui taivaalliselta. Olo oli miltei kuin uudestisyntyneellä.

Viimeaikojen tapahtumat eivät jääneet pelkästään saunomiseksi tai kilpikonnien ihmettelyksi vaan seuraavana viikonloppuna tuli tehtyä, ex-tempore, roadtrip Winnipegiin katsomaan naisten jalkapallon mm-kisoja. Kämppikseni kysyi alkuviikosta kiinnostaisiko lähteä. Lupasin harkita asiaa ja selvittää onnistuuko kuinka helposti vapaan ottaminen töistä noin lyhyellä varoitusajalla. Onnistuihan se kun lopulta totesin, että eihän tämmöisestä tilanteesta voi ainakaan omasta aloitteestaan kieltäytyä.

Lippujen hankkiminen jäi matkaa edeltäneeseen päivään ja hetkittäistä jännitystä ja fiilisten vuoristorataa siinä koettiinkin kun alkuun näytti siltä, että lippuja ei ole enää saatavilla, eikä siis roadtrip toteutuisikaan. Onneksi vapaita lippuja lopun viimein irtosi, vähän suunniteltua kalliimmalla hinnalla. Liian korkeaksi omaa budjettiani ajatellen en kuitenkaan lippujen hintaa kokenut ja paikatkin olivat todennäköisesti stadionin parhaimpia.

Edessä oli noin 11 tunnin ajomatka joten lähtö koitti perjantaina aamulla ennen kello viittä. Neljän hengen voimin taitoimme matkaa pienehköllä Subarulla. Reitti kulki läpi Upper-Peninsulan ja Ironwoodissa siirryimme Wisconsinin puolelle. Wisconsinin jälkeen koitti Minnesota jonka halki ajelimme aina Pohjois-Dakotaan saakka. Sieltä painelimme sitten rajan yli Kanadaan.

Tuon reitin aikana kyllä huomasi miten suomalaisten vaikutus alueella näkyi. Läpi pohjoisen Wisconsinin ja Minnesotan oli vähän väliä suomalaisia tien nimiä. Kylissä ja kaupungeissa suomalaisnimisiä yrityksiä. Vaikuttava havainto. Maisemaltaan Wisconsin oli ehkä mieluisinta välillä näkyviin tulleen Yläjärven ansiosta. Minnesota taas oli pitkän matkaa lehtimetsää ja rämettä. Melkein kuin olisi jossain vihreässä tunnelissa ajanut. Sitten kun lähestyttiin Pohjois-Dakotaa niin edessä olikin pelkkiä laakeita aakeita. Peltoa silmän kantamattomiin. Oltiin preerialla. Ja tätä peltomaisemaa saatiin ihailla aina Winnipegiin saakka joka melkein kuin yllättäen putkahti esiin keskeltä peltoa.
Peltoalaa piisaa.


Päästiin stadionille ja paikat olivat kieltämättä pöytineen stadionin parhaimmistoa. Nigeria-Australia matsia ehdittiin nähdä joku parisen kymmentä minuuttia. Sen jälkeen sitten odoteltiin USA-Ruotsin matsin alkua. Sillä aikaa oli hyvä opettaa huonolla ruotsillani matkatovereille ruotsalaisia solvauksia. Lähimmät ruotsalaiskannattajat, tai ehkä paremminkin ”ruotsalais”kannattajat olivat neljä noin kymmenen vuotiasta pikkupoikaa, jotka eivät ilmeisestikään, kaikeksi onneksi, osanneet ruotsia lainkaan. En tiedä kuinka paljon paikalla lopulta edes oli oikeita ruotsalaisia kun illalla kaupungilla menin pienissä kaljoissa puhumaan ruotsia muutamalle Ruotsin väreihin sonnustautuneelle äijälle, ei heistä kukaan osannut ruotsia. Kaikki olivat kanadalaisia jotka olivat joskus pelanneet jääkiekkoa Ruotsissa. Pettyneenä jätin feikkiruotsalaiset juomaan omia oluitaan ja jatkoin tutustumista Winnipegin yöelämään.


Lyhyesti virsi kaunis, Winnipegiin tuli tutustuttua ehkä noin 20 tunnin ajan joten mitään liian diippiä analyysia en voi kaupungista tehdä, mutta ihan viihtyisä se kuitenkin oli. Seuraavana päivänä pyörittiin tovi kaupungilla ja ihmeteltiin ennen kuin väsyneenä lähdettiin ajamaan se 11 tuntia kohti Hancockia. Perille päästiin loppumatkan sakeasta sumusta huolimatta ja olo oli kuin voittajalla, väsymyksestä ja jumituksesta huolimatta. Eli reissaamisen arvoinen reissu.
Downtown, Winnipeg

Kaupungintalo tai joku vastaava ja kuningatar Victorian patsas

Sumuista tietä jossain päin Wisconsinia



Seuraavaksi tässä olisikin sitten lähtö Minneapolisiin. Sinne onkin sitten melkein 16 tunnin bussimatka. Henkilöautolla matkan taittaisi noin seitsemässä tunnissa, mutta bussireittejä ei täällä korvessa ole suunniteltu kovin yksilöllisesti joten kiertelyä tulee. Ehkä jaksan jotain päivitystä heittää tänne tuon reissun jälkeen.