sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Jäähyväiset Kuparisaarelle



Täällä olen viettänyt hiljaiseloa jo pitkän tovin. Motivaatiota kirjoittamiseen ei ole hetkeen löytynyt. No yllätyksenä se ei ainakaan itselleni tullut ja tuskin tuli monelle muullekaan. Viimeisimmät muutamat päivitykset ovat olleet lähinnä kuvapainotteisia joten kirjoitetaan nyt edes vähän jotain.

Työharjoitteluni Finnish American Reporterissa tuli siis päätökseen reilu viikko sitten ja oli aika sanoa näkemiin niin Kuparisaarelle kuin koko Upper-Peninsulallekin. Takaisin kyllä vielä jonakin päivänä tulen, sen verran lähtemättömän vaikutuksen alue minuun teki näiden kuuden kuukauden aikana.

Kaikkein eniten jään sieltä kaipaamaan ihmisiä sekä luontoa. Ihmiset olivat avoimia ja ystävällisiä, tuli saunottua monesti, syötyä sitäkin useammin, käytyä kajakoimassa alueen jokia sekä myös periamerikkalaiseen tapaan ammuskelemassa. Maisemat ja luonto olivat tyystin erilaisia mitä Suomessa olen tottunut. Löytyy jyrkkiä mäkiä ja kallioita, pienempiä ja isompia jokia. Yläjärven aavaa ulappaa ja hiekkaisia ja kivisiä rantoja unohtamatta. Eläimistö on aivan toista mitä kotosalla. Ainoat eläimet joita onnistuin näkemään vain kuolleena, eli maantiellä yliajettuna olivat piikkisika ja kojootti. Haisunäädänkin toiseksi viimeisenä iltana onnistuin illan hämärtyessä näkemään kun se loikki tien yli pusikkoon. Onneksi ei jäänyt auton alle ihan jo näin yleisestikin ja myös sen takia, että se haju ei ole kovinkaan mieluisaa.



Sitten totta kai jään kaipaamaan olutta. Ylipäänsä amerikkalaista olutta tulee ikävä, mutta erityisesti Keweenaw Brewing Companyn oluita ja varsinkin sen Houghtonissa sijaitsevaa Tap Roomia. Tunnelma Tap Roomissa oli aina huipussa vaikka välillä varsinkin viikonloppuisin melko tiivistä. Olut oli hyvää ja sen päälle vielä edullista mitä se suurissa kaupungeissa ei ole. Hanasta löytyi yhtiön viisi tai kuusi vakiotuotetta ja näiden lisäksi kaksi tai kolme riittävän usein vaihtuvaa kausiolutta. Eli kyllä oluen ystävää hemmoteltiin myös syrjäseuduilla sillä KBC:n lisäksi alueelta löytyi vielä kolme muuta pienpanimoa ja uusi panimo on avautumassa lähiaikoina, eli siinä yksi hyvä syy lisää palata Keweenawin niemelle.

Michigan on eittämättä oma suosikki osavaltioni Yhdysvalloissa, Upper-Peninsula etenkin. Alempanahan en ole tosin käynyt ja Yooperit mieltävät UP:n omaksi erilliseksi osavaltioksi joten ehkä minunkin pitäisi liputtaa tämän ajatuksen puolesta. Sen teenkin. Parasta seutua Amerikoissa on siis Michiganin Upper-Peninsula!

Roadtrippini pitkin USA:ta aloitin viikko sitten matkustamalla ensin Chicagoon josta suuntasin sitten Empire Builder junalla preerian ja Kalliovuorten halki Seattleen. Harmikseni yhtäkään biisonia ei osunut näkökenttään. Kaikkinensa junamatka kesti noin 46 tuntia, eli junan penkillä tuli nukuttua se kaksi yötä mutta oli se sen kaiken arvoista! Seattlekaan ei ollut yhtään hullumpi. Melkoisen pieni (Helsinkiä toki isompi) ja suhteellisen selkeä kaupunki. Siellä tuli ihailtua Mt. Rainieria joka siinsi horisontissa tosin vain ensimmäisenä iltana kun ilma oli sopivan kirkas. Koska Jimi Hendrix on haudattu Seattlen lähistölle, Rentoniin, oli minun tietenkin vierailtava myös legendan haudalla koska sinne asti olin tullutkin. Tokkopa toista mahdollisuutta enää tulee, vaan mistäs sitä tietää.






Tätä tekstiä kirjoittaessani istun perse puuduksissa Greyhoundissa matkalla kohti San Franciscoa. Kaikkinensa minulta pitäisi kulua aikataulun mukaan matkassa 21 tuntia. No ei tuollaiset matkat enää tunnu oikein miltään. Tosin bussi on huomattavasti ahtaampi ja epämukavampi mitä juna, mutta edullisempi ja tunnin nopeampi vaihtoehto se oli. Onneksi kuskikaan ei ole osoittautunut kovinkaan isoksi mulkuksi ainakaan vielä. Ehkä myöhemmät yölöysiläiset sitten ovat niitä suurimpia mulkkuja ja perinteisiä Greyhoundin kuskeja. Lisätäänpä tähän vielä, että Portlandissa pitikin vaihtaa bussia ja tuo kyseinen bussi on ainakin tunnin myöhässä. Toivottavasti ei oo enempää.


San Franciscossa olisi tarkoitus viettää neljä yötä jonka jälkeen kutsuu Los Angeles. Losista sitten suuntaan Vegasiin, en suinkaan pelaamaan, vaan Grand Canyonia tuijottelemaan ja mahdollisesti myäs Zion Valleyn kansallispuistoa. Katsotaan jaksanko kirjoitella vielä myöhemmin lisää tänne matkani vaiheista.